De Godin Inanna

Een archetypisch verhaal voor deze tijd is het verhaal van de Godin Inanna. Zij was een grote Sumerische Vruchtbaarheid Godin (ook wel Ishtar genoemd) en wordt geassocieerd met de morgen en avondster Venus. De godin Inanna is de godin van het leven, van hemel en aarde, een maan godin en een priesteres, en als zodanig koningin van de dieren, de planten en de bloemen. Inanna staat voor alles wat het leven leuk en mooi maakt ; Ze is de Godin van de Bovenwereld en haar symbool is de slang (soms een leeuw). Enerzijds wordt Inanna voorgesteld als een beschroomde maagd, anderzijds als een wulpse hoer. De mythe van Inanna wordt soms gezien als een verhaal over de rijping van een aanvankelijk wispelturige vrouw. Haar reis wordt opgevat als een levensreis die iedereen moet maken: het leven gaat gepaard met teleurstelling, depressie, lijden, verandering en keuzes maken. Maar ook wordt er gefeest, gelachen en lief gehad. In veel afbeeldingen van Inanna is dit zichtbaar.

De godin Inanna terracotta plaket van circa 2000-1700 v.Chr.

De godin Inanna terracotta plaket van circa 2000-1700 v.Chr.

Op een terracotta plaket van 2000-1700 v. Chr. staat Inanna afgebeeld als een naakte godin, gevleugeld als een bij, en met een typisch hoofddeksel opgebouwd uit een zes of zevental dikke open ringen, waarvan de geplooide voorkanten iets naar boven staan. Het lijken stierenhoorns. Verder heeft zij voeten als de klauwen van een gier waarmee ze boven op een paar leeuwen staat. In elk van de opgeheven handen houdt deze figuur een oneindigheidslus. Zij wordt geflankeerd door uilen, die later in de Griekse mythologie ook het symbooldier van de wijze goddelijke maagd Pallas Athena zullen blijken te worden.

Inanna werd ook vaak symbolisch afgebeeld als een strijdende Leeuwin. Dit en andere bijbehorende symbolen wijzen volgens sommigen, waaronder Sir James Frazer en de Litouwse archeologe Marija Gimbutas, op de aanwezigheid van een cultus van de Moedergodin, verwant aan die van de Egyptische Isis of Hathor. (De Leeuwenpoort in Mycene is in feite een Leeuwinnenpoort.) Anderen stellen echter expliciet dat zij niet de Moedergodin is. Inanna is ook symbool van de Maan. Het feit dat zij drie dagen in de duistere onderwereld doorbrengt verwijst naar de drie dagen waar de maan duister is alvorens opnieuw te gaan toenemen. Een andere symboliek is die van het graan dat eerst in de duisternis moet liggen om te kiemen en dan weer in een volgende cyclus tot leven te komen. Deze cyclus komt naar voor in de dood en wederopstanding van Dumuzi.

Godin v.d. diepe aarde Fb

Eriskigal, Godin van de Onderwereld

Ze heeft een tweelingzuster; Eresjkigal, die godin van de dood en de duisternis is. Erisjkigal (Sumerisch Eresj=Onder, Ki=Aard, Gal=Groot, (dus “Grote Dame onder Aarde”) was in de Akkadische en in de. De Godin van de Onderwereld. Beide zusters hebben geen contact, want Inanna wil niets te maken hebben met dood en duisternis. Gaandeweg verandert haar beeld en reist ze af naar de Onder wereld. Om daar te komen moet ze bij zeven poorten telkens iets afgeven, waardoor ze steeds Naakter, Onbevangener en Kwetsbaarder wordt. De Godin Inanna is afgedaald in de onderwereld, gestorven en weer teruggekeerd. Bij haar terugkeer in de bovenwereld is ze niet meer zoals ze was, ze is wijzer geworden. Door haar trans formatie reis heeft deze Godin inzicht gekregen in de seizoenen, en in de cyclus van Leven–Dood–Leven. Het afdalen in jezelf, het leren loslaten van datgene wat niet meer vruchtbaar is en het weer tot bloei komen. Van Opnemen–verwerken–loslaten. Dit proces kun je ook terugzien in onze 4 seizoenen. In het verhaal van Inanna komen leven en dood, orde en chaos samen als Liefde en Wijsheid.

Deze verhalen helpen ons de weg te vinden van materieel naar immaterieel, van ego naar hartverbindingen. Je kunt je laten inspireren door deze verhalen als het herfstseizoen nadert. De vruchten zijn gerijpt en de oogst is bijna van het land. We kunnen minder buiten zitten en gaan langzaamaan weer naar binnen. Het zaad of het graan mag nu in de duisternis liggen om te kiemen en in het voorjaar weer tot leven te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.