Talkingstick – praatstokken- krachtstokken

sodaliet schilpad stok

Stok van Kronkelwilg

verkocht met Jaguar

Kamperfoelie

De Talkingstick – praat of kracht stok is een houten stok van circa 30/40 centimeter lang, eventueel verfraaid met symbolische aspecten. Het maken van eens stok duurt circa 1 tot 2 weken. Ik zoek in de natuur naar een stok die me roept. De stokken worden nooit van een boom gesneden maar gevonden na een storm of dergelijke. Meestal komt er dan al een beeld hoe de stok er gaat uitzien bij me binnen. Maar natuurlijk kan er ook een gemaakt worden naar jou wensen. De stokken op deze pagina zijn niet meer te koop, als u een stok laat maken krijgt u bij daar een beschrijving bij over gebruikte materialen. Een stok kost 65 euro zonder verzendkosten.

 

Wil je een stok op Sjamanistische wijze gemaakt, dan graag berichtje naar: witwyfke@gmail.com

 

 

Door dubbel te klikken op de foto’s kunt u ze vergroten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Nederlandse naam voor talkingstick is praatstok, het is een krachtig communicatie-middel. Met de praatstok kunnen mensen met verschillende opvattingen elkaar leren begrijpen via wederzijds respect en kunnen ze problemen gezamenlijk op lossen. Soms is het lastig om goed te luisteren en elkaar echt te begrijpen, elkaar niet uit laten spreken, je eigen mening in stelling brengen, enzovoort. Hierdoor kan de onderlinge Communicatie soms moeizaam verlopen, wat kan leidden tot onbegrip en wantrouwen.

 

Praatstok Kamperfoelie Peter van Leusden

Kamperfoelie

Talkingstick voor vrouwen praatgroep oktober 2103 (2)

Oude Hedera rank (Klimop)

Door dubbel te klikken op de foto’s kunt u ze vergroten

 

Praatstok Ellen

Kronkelwilg

Functie van de Praatstok. Daar waar mensen bij elkaar komen, is de praatstok aanwezig. Alleen degene die de praatstok vasthoudt mag praten, net zolang totdat hij of zij zich uitgesproken is. Anderen mogen hem/haar niet onderbreken, hun standpunt niet naar voren brengen, niet argumenteren, het ermee eens of oneens zijn. Ze mogen alleen luisteren en proberen te begrijpen wat er gezegd wordt. Als degene die de praatstok vasthoudt zich begrepen voelt, geeft hij/zij hem door aan de volgende in de cirkel/groep. Op deze wijze draagt de hele cirkel of groep de verantwoordelijkheid voor een goede communicatie.  Als iedereen zich begrepen voelt verdwijnt negatieve energie en rivaliteit, groeit het wederzijds respect en worden mensen creatief. Het principe van de praatstok vraagt veel zelfcontrole om te luisteren. Dat wil niet zeggen dat je het met de ander eens moet zijn. Het betekent dat je in staat bent de ander te begrijpen en dat de ander zich begrepen voelt.

Praatstok Talkingstick Bracha (3)

Kronkelwilg

Oorsprong van de Talkingstick – Praatstok  De talking stick werd eeuwenlang gebruikt door vele inheemse stammen in Noord- Amerika om op een eerlijke en onpartijdige manier naar elkaar te luisteren. De talking stick werd over het algemeen gebruikt in raadcirkels om aan te wijzen wie het recht had te spreken. Als er zaken van groot belang voor de raad kwamen, dan hield een leidinggevende Elder( wijze oudere) de talkingstick vast en begon met de bespreking. Als hij klaar was dan hield hij de  talking stick voor zich uit en degene die wenste te spreken nam hem over. Op deze wijze ging de stok over van de een naar de ander tot iedereen die wilde spreken dit had  gedaan.

 

Talking stick

Vliegden

lerares Communicatie

Vliegden

 

 

 

 

 

2 reacties op “Talkingstick – praatstokken- krachtstokken

  1. Goedendag,

    Ik vind de eerste talking stick met de schildpadden echt prachtig.
    Ik heb jaren terug een vision quest gedaan. In Brazilië met een man die uit de Lakota traditie komt. Hierna een naam ontvangen die de man gedroomd had. Tortuga Travão
    Thunder turtle. Ik werk op zee maar ben bezig om naast mijn werk op zee met de oud directeur van de middelbare school om met probleem jeugd te gaan werken. Wandelen, meditatie , vechtsport overleven in de natuur en vision quest natuurlijk. De talking stick heb ik vaak aan gedacht om dat dit ook in Brazilië werd gedaan Elke dag.
    Ik zou dit heel graag introduceren in het werken met deze jongeren. Ik kwam voor een veer. Naar jullie site maar vond veel meer. 😉 misschien dat die talking stick met de schildpadden en lapis lazulli nog in u bezit is. Dan wou ik vragen of ik die zou kunnen kopen. Zo niet zo ik graag overleggen om 1 te laten maken. Hoe dan ook bedankt! Veel goeds Groeten Tiemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *