Het Medicijnwiel

Het medicijnwiel symboliseert de kringloop v.h. leven en de schepping. De 36 stenen hebben hun eigen plek en betekenis in het wiel. Het medicijnwiel kan per volk verschillen. In het midden ligt Great Spirit met daaromheen 7 stenen, de eerste is voor Moeder Aarde, dan komt vader zon, grootmoeder Maan, en de vier elementen, aarde, water, vuur en lucht. In de buitenste cirkel liggen 4 stenen van de 4 windrichtingen en 12 stenen voor ieder dierenriemteken. De stenen van de 4 windrichtingen verbinden de buitenste cirkel met de binnenste cirkel. Ieder van de 12 totemdieren op de buitenste cirkel vertegenwoordigt een specifieke kwaliteit van het leven. Het leggen van een medicijnwiel is een ritueel wat van de plaats een “krachtplek” maakt.

De cirkel is heilig en mag alleen via de paden van de 4 windrichtingen betreden worden.  De cirkel kent diverse wegen, de weg die je volgt door je Spirit te volgen wordt de Rode weg genoemd. Dit is geen eenvoudige weg en daarom zullen veel mensen ervoor kiezen om van dit pad af te wijken. De indianen noemen dit het pad van het vlees, omdat daar alleen de tastbare dingen belangrijk zijn. Voor de indiaan heeft het woord medicijn een heel andere betekenis dan die van de westerse wereld. Medicijn betekent voor hen een krachtige energie waar je onbeperkt gebruik van kunt maken en die in alles zit en te vinden is. Het betekent ook een hogere kennis en wijsheid. Dus het medicijnwiel kun je omschrijven als de cirkel van kennis die kracht geeft en alles omvattend is. De westerse denkwijze dat elk begin een einde heeft bestaat voor de indianen niet. Voor hen is het leven en alles daar omheen een proces van doorlopende veranderingen.Als we geboren worden beginnen we allemaal op een bepaalde plaats in een van de vier grote richtingen van het medicijnwiel. Het aardse leven wordt gesymboliseerd door de cirkel die begint in het Oosten van het medicijnwiel. Hier krijgt het de Spirit een fysiek lichaam. De geboorte van een kind, een nieuwe begin. De kleur van het Oosten is Geel, kleur van de Morgenster, begin van een nieuwe dag. Het is de plaats van  verlichting waar we ver en helder kunnen zien. Als kind groei je op en je wordt puber dan kom je terecht in het Zuiden. De kleur van het Zuiden is Rood, onschuld, vertrouwen, het kind in jezelf. Dan ga je naar het Westen hier is de kleur Zwart, de volwassenheid,  introspectie(waar de mens naar binnen kijkt) hier is de kleur Zwart. Dan komen we in het Noorden waar we de ouderdom tegemoet gaan, waar wijsheid en berusting bij horen. De kleur hier is wit, de kleur van het licht. Van hieruit gaan we weer naar het Oosten de cirkel begint opnieuw. Mijn medicijnwiel is gelegd naar voorbeeld uit het boek Het Medicijnwiel van Sun Bear & Wabun en Moeder Aarde Astrologie van Kenneth Meadows (Flying Horse).

Het medicijnwiel kent vele variaties, net als de kleuren van het Noorden en Zuiden die soms ook andersom gebruikt worden. Dit geld ook voor de totem dieren op de windrichtingen, dit kan per stam of traditie verschillen.

Voor mij betekent het Medicijnwiel kans op groei, om ervaringen op te doen waaruit we kunnen leren en steeds wijzer worden. Het medicijnwiel kan ons hierbij helpen en symboliseert eigenlijk onze levensweg.

2 gedachten over “Het Medicijnwiel

 1. Dhallo witwyfke, ik ga van de week verhuizen, en in mijn tuin wil ik een kruiden- medicijnwiel aanleggen, dat wil ik al jaren….
  Nu komt de tijd eraan en dank voor jouw medicijnwiel, ik kan er inspiratie uit doen.
  Aho, willyanne

  • Hallo Willy-anne,

   heel veel succes met je verhuizing en je medicijnwiel kruidentuin. De mijne ligt er nu al vele jaren.
   Het is een heerlijke plek waar alles voorspoedig groeit en bloeit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.