Veren en hun betekenis

Eagle-feather.. Steenarend

Eagle-feather..
Steenarend

Veren werden en worden nog steeds gebruikt en gedragen door Native Americans om te kunnen communiceren met Great Spirit. Ze worden verwerkt in haardracht en kleding, in dreamcatchers, om te reinigen / smudgen, enzovoort. In vele culturen over de gehele wereld komt de symbolische e.o. magische waarde van de veer voor. Veren symboliseren in de Indiaanse cultuur de kracht van de Thunder-beings of te wel donder wezens, en de kracht van wind en lucht.

 

Staartveren Harris Hawk

Veren v.d. Harris Hawk (Woestijnarend)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een van de heilige gebruiken was dat een jonge man als volwassen werd beschouwd door de staartveren van een Adelaar te bemachtigen. Adelaars bouwen hun nest op een gevaarlijke hoogte tegen een steile haast onbereikbare wand van een berg. De jonge man moest deze wand beklimmen, hield zich schuil onder het nest en als de Adelaar op het nest zat deed hij een greep en trok de staartveren eruit. Soms raakte de jonge man gewond door de scherpe klauwen en snavel van de Adelaar die natuurlijk niet zonder slag en stoot zijn veren uit liet trekken. Daarna klom de jonge man naar beneden en nam als hij geluk had gehad de veren mee. Daarbij vertrouwend op de Grote geest voor bescherming. Dit was een zware beproeving en niet iedereen slaagde erin om veren te bemachtigen en sommigen vonden er alleen de dood. Adelaar veren zijn ook nu nog een groot heilig geschenk, gelukkig hoeven we er geen levende Adelaars van te beroven. De Adelaars zijn prachtige en beschermde vogels en veren worden bij hoge uitzondering legaal verkregen via vogel parken, dierentuinen of andere instanties. Hetzelfde geld voor Uilen en andere Roofvogel/grijpvogels….

Staartveren van Valk

Staartveren van Sperwer

 

Staartveren Sperwer

Staartveren van Havik

 

 

 

 

 

 

In oude tijden gebruikten Native-Indianen in Zuid-Amerika ze in ceremonieën of rituelen als eerbetoon voor hun God de Gevederde Zon die symbool stond voor het universum en het centrum van het bestaan is. Afbeeldingen van deze gevederde god zijn terug te vinden in de stenen van oude ruïnes die ze hebben achtergelaten. Ook gebruikten de ze stokken met veren wanneer zij een regendans uitvoerden.

Rode Kalkoen veren

Rode Kalkoen veren

Van de Hopi is er een legende bekend dat zij de veren van Kalkoenen gebruikten in vele symbolische rituelen. Symbolisch staat de Kalkoen voor Moeder Aarde. Het cijfer vier staat  voor de vier windrichtingen. Gezamenlijk staan zij voor de symbolische boodschap dat Moeder Aarde een wildernis is waarover men nooit de baas kan worden. Vele stammen die zich door de eeuwen heen ontwikkeld hebben, hebben ieder hun legende’s en gebruiken.

 

Daarom is het moeilijk om een duidelijke betekenis van veren te geven. Veel is uit overlevering en deze gegevens zijn niet altijd correct doorgegeven. Probeer daarom altijd zelf te kijken en te voelen wat een veer voor jou betekent. Droom je over veren of een bepaalde veer dan kan dit betekenen dat je op een bepaalde reis gaat of veel gaat reizen. Soms kan het betekenen dat je de mogelijkheid geboden wordt om je vrijer te bewegen in het dagelijkse leven. Witte veren staan voor zuiverheid en kunnen duiden op onschuld of een nieuwe start in spirituele zin.

Wilde-kalkoen-veren-staart

Wilde-kalkoen-veren-staart

Witte Zwanenveren en Zwarte kalkoenveren

Witte Zwanenveren en Zwarte kalkoenveren

Symbolische betekenis van veren: snelheid, lichtheid, waarheid, vlucht, vooruitgang, wijsheid, zuiverheid, onschuld, luchthartigheid, verhoogd bewustzijn, verlichting, gebed, goddelijkheid.

 

 

Veren op je pad?                                                                                                 In verschillende culturen wordt gedacht dat veren symbolen zijn van hogere gedachten en spirituele vooruitgang. Oude culturen zagen vogels als goddelijke wezens omdat zij schepselen van de hemel zijn en daardoor  dichter bij God staan. Denk daarbij aan de Adelaar die je als een stipje aan de hemel ziet en ineens is hij/zij weg. De adelaar is dan in de spirit wereld, een wereld waar wij mensen niet kunnen komen zolang wij op Aarde rondlopen. De adelaar is de verbinding tussen de wereld waarin wij leven en de bovenwereld, brenger van gebeden en boodschappen. In andere legendes of landen is dit de Condor. Men zegt dat de Adelaar en de Condor samen zullen vliegen. Dit is onlangs in gang gezet en verschillende leiders van indianenstammen van Noord-Amerikaanse stammen en Zuid-Amerikaanse stammen hebben de heilige Pijp gerookt en zich met elkaar verbonden.

Veren vinden kan betekenen dat je op een hoger spiritueel nivo bent aangekomen. Het kan een teken van aanmoediging zijn om door te blijven gaan op dit pad. Het vinden van veren kan ook een teken zijn dat je een lichtere kijk op het leven of een bijzonder situatie zou mogen hebben. Als we veren in onze omgeving zien kan het worden beschouwd als een boodschap dat we mogen veranderen (verlichten), niet alles zo serieus te nemen. Dat we de vreugde in onze situatie proberen te vinden. Het kind in jezelf niet uit het oog te verliezen. Vraag jezelf eens af en sta eens stil op het moment dat je een veer vindt welke boodschap deze veer je brengt en waarom op deze plek en op dit moment?

Staartveren van Haan-kip

Staartveren van Haan-kip

 

Parelhoen-veren

Parelhoen-veren

 

 

 

 

 

 

 

Adelaar: oog voor detail, kracht, verlichting, grensverleggend, brenger van boodschappen,  vrijheid.

Buizerd: Nieuwe kijk op dingen ontwikkelen, dood en wedergeboorte

Duif: brenger van vrede en liefde, zachtheid, en vruchtbaarheid.

Ekster: Occulte kennis, bescherming,geluk, intelligentie.

Havik: concentratie, oplettendheid, scherpe blik, boodschapper, waarheid, kracht.

Kalkoen: Oogst, moed, overvloed, delen, opoffering voor een hoger doel.

Kip: nieuw begin, seksualiteit, zekerheid.

Kraai: Wijsheid, initiatief, Occulte kennis, magie, raad.

Lijster: Begaafdheid, behendigheid, onrust, verstandigheid, stoutmoedig, zang

Merel: Energie van moeder Aarde begrijpen, zang.

Mus: Vertrouwelijk, toelaten van nieuwe liefde.

Pauw: Schoonheid, zelfvertrouwen, trots, arrogantie.

Pauwen staart-veren

Pauwen staart-veren

Veren van Buizerd

Veren van Buizerd

 

 

 

 

 

 

 

Raaf: spiritualiteit, dromen, dualiteit, magie, bestemming, mysterie.

Roodborstje: Vrolijkheid, melancholiek, veiligheid, nieuwsgierig.

Specht: Inzicht, helende liefde, ritme, balans.

Uil: Brenger van dromen, wijsheid, helderziendheid, kennis.

16 reacties op “Veren en hun betekenis

 1. Uit de lucht dwarrelde uit het niets een veer naar beneden en ik ving hem op .het was de veer van een parelhoen. Kunt u me vertellen waar deze voor staat .vriendelijke groet Sandra

 2. Vanmorgen terwijl ik over een moeilijk probleem liep na te denken las er een zwarte glanzende veer op mijn pad. Ik dacht die is vast voor mij neergelegd.. Als ik hem op de terugweg nog zie neem ik het mee. Eenmaal thuisgekomen heb ik gezocht op zwarte veer, maar ik heb niet echt de betekenis daarvan kunnen achterhalen. Weet jij wat het betekent?

  • Het vinden van zwarte veren kan dit betekenen dat er magie in je leven is of gaat komen. Verder is het de ontwikkeling van je spiritualiteit, je dromen, soms kan het duiden op dualiteit, en het vinden van je bestemming. Zwarte veren: kan ook staan voor bescherming van je engelen op je pad naar wijsheid. Soms is het ook belangrijk als je weet van welke vogel de veer afkomstig is..

 3. Beste Dineke,

  Ik vond deze morgen tijdens mijn ochtendwandeling vier verschillende staartveren van de kip, kraai, merel en de uil ik heb zelf momenteel veel aan mijn I.V.M. werk en het huishouden en het lukt mij daarom niet om nu die verbinding te vinden.
  zou U mij daarin kunnen helpen en mij kunnen vertellen wat dit zou kunnen betekenen?

  M.V.G.
  shaman of the wolf

 4. Dons veertjes zijn de diepere lagen in het verenkleed, misschien tijd om eens naar je eigen diepere lagen te kijken? Wil je die lagen aanraken kijk dan wat je aanspreekt om het proces in werking te zetten.

  Witwyfke

 5. wat prachtig deze uitleg, ik vind altijd veren en neem ze mee, sommige laat ik liggen of zet ze in een spleetje van een boomstam, zodat iemand anders ze kan vinden:-) mooi om te weten, dank je wel

 6. Mijn vriend heeft 3 zwart met witte stippen veren van de bonte specht gevonden. Wij zouden graag willen eten wat dit beteken. Vooral omdat het er drie tegelijk waren.

  • Hallo linda,
   De Specht is emotioneel en gevoelig, kwetsbaar en beschermend, fantasierijk en teder, intuïtief en vergevingsgezind. Soms onderhevig aan stemmingen en zelfmedelijden.
   De specht pikt en pikt en pikt, net zo lang tot er iemand op zijn kloppen reageert. Het is nu tijd om wakker te worden, om te luisteren naar het bericht wat je gebracht wordt.
   Je hebt al meerdere malen een antwoord gekregen op die belangrijke vraag, en nu wordt het tijd er ook naar te handelen. Specht is een spirituele beschermer.
   3 is een heilig getal..staat voor drie eenheid, 3 voudige-godinnen, boven-midden-beneden enzovoort google er maar eens op.

 7. Goeiemorgen. ik kom hier toevallig op uw site terecht. In de vroege morgen werd ik plots wakker door het beeld van een grote gevederde vogel. De veders zagen er nogal verwilderd uit en vertoonden een mengeling van wit en zwart. Deze vogel zag ik met mijn derde oog in een snelle vlucht opstijgen en ergens op springen. Ik vraag mij af wat voor betekenis dit beeld voor mij heeft. Misschien kunt u mij wat verder helpen op mijn zoektocht?
  Met vriendelijke groeten.

  • Hallo Carine,

   Ik vermoed dat je een soort van visioen hebt gehad? Vogels staan voor reizen en vrijheid, misschien ben jij verward?
   Over wat je echt wilt gaan doen of heel graag wilt. Het kan zijn dat het je aan moed ontbreekt vandaar dat de vogel erop springt.
   Omdat je het graag wilt maar niet weet hoe het te pakken? Was er echt een vogel b.v. Ekster en kwam toen dit visioen bij je?

 8. Hoi , ik zou graag willen weten wat het betekend als je een bosje veren vind : de grootste is onder wit met boven zwart en de andere tweede grootste zijn lichtgrijs en dan zitten er nog 3 kleine veertjes aan lichtgrijs

  • Hallo Erika,

   Als de veren groot genoeg zijn dan kun je er een mooie smudge/rook waaier van maken. Op google vind je meer informatie
   Veel plezier ermee

 9. Hallo,

  Met veel interesse heb ik uw artikel gelezen. Toen wij laatst op vakantie waren en op ons strandbedje lagen, dwarrelden er ineens heel veel kleine witte, donsachtige veertjes rond mij. Een aantal daarvan daalden op mijn buik neer. Dit gebeurde allemaal net nadat ik had ontdekt dat ik ongesteld was geworden, terwijl we zo dachten dat ik eindelijk zwanger zou zijn na maanden proberen. Ik was heel verdrietig, maar onmiddellijk voelde ik dat deze veertjes mij iets duidelijk wilden maken. Maar ik kan er zelf niet echt de vinger op leggen. Van welke vogel de veertjes afkomstig waren weet ik ook niet. Ik hoop dat u wellicht suggesties heeft over een eventuele betekenis?

  • Hallo Berdina,

   Welke vogel maakt ook niet uit in dit geval. De boodschap is luister naar je gevoel.
   Wat jij voelt en denkt dat het betekent is meestal ook zo. Geef de moed niet op..
   Misschien zou je een Maansteen om je hals kunnen gaan dragen. Via Google kun je hier
   meer over lezen.

   Witwyfke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *