Veren en hun betekenis

Eagle-feather.. Steenarend

Eagle-feather..
Steenarend

Veren werden en worden nog steeds gebruikt en gedragen door American Indians om te kunnen communiceren met Great Spirit. Ze worden verwerkt in haardracht en kleding, in dreamcatchers, om te reinigen / smudgen, enzovoort. In vele culturen over de gehele wereld komt de symbolische e.o. magische waarde van de veer voor. Veren symboliseren in de Indiaanse cultuur de kracht van de Thunder-beings of te wel donder wezens, en de kracht van wind en lucht.

 

Staartveren Harris Hawk

Veren v.d. Harris Hawk (Woestijnarend)

 

 

Adelaar veren zijn ook nu nog een groot heilig geschenk, gelukkig hoeven we er geen levende Adelaars van te beroven. De Adelaars zijn prachtige en beschermde vogels en veren worden bij hoge uitzondering legaal verkregen via vogel parken, dierentuinen of andere instanties. Hetzelfde geld voor Uilen en andere Roofvogel/grijpvogels….

 

Staartveren Sperwer

Staartveren van Havik

Staartveren van Valk

Staartveren van Sperwer

 

 

 

 

 

 

In oude tijden gebruikten indigenous in Zuid-Amerika ze in ceremonieën of rituelen als eerbetoon voor hun God de Gevederde Zon die symbool stond voor het universum en het centrum van het bestaan is. Afbeeldingen van deze gevederde god zijn terug te vinden in de stenen van oude ruïnes die ze hebben achtergelaten. Ook gebruikten de ze stokken met veren wanneer zij een regendans uitvoerden.

Vleugelveren Pauw

Van de Hopi is er een legende bekend dat zij de veren van Kalkoenen gebruikten in vele symbolische rituelen. Symbolisch staat de Kalkoen voor Moeder Aarde. Het cijfer vier staat  voor de vier windrichtingen. Gezamenlijk staan zij voor de symbolische boodschap dat Moeder Aarde een wildernis is waarover men nooit de baas kan worden. Vele stammen die zich door de eeuwen heen ontwikkeld hebben, hebben ieder hun legende’s en gebruiken. Daarom is het moeilijk om een duidelijke betekenis van veren te geven. Veel is uit overlevering en deze gegevens zijn niet altijd correct doorgegeven. Probeer daarom altijd zelf te kijken en te voelen wat een veer voor jou betekent. Droom je over veren of een bepaalde veer dan kan dit betekenen dat je op een bepaalde reis gaat of veel gaat reizen. Soms kan het betekenen dat je de mogelijkheid geboden wordt om je vrijer te bewegen in het dagelijkse leven.

Witte veren: zuiverheid en kunnen duiden op onschuld of een nieuwe start in spirituele zin.                                                                                                                            Blauwe veren: bewustzijn, vrede, rust en luisteren naar je innerlijke stem/kind.              Rode veren: passie, opletten, levensenergie, hartstocht, oplaaiend emotioneel vuur, transformatie, blokkades vrijmaken, thuis komen bij jezelf.                                      Zwarte veren: bescherming van je engelen, wijsheid, magie.

 

Wilde-kalkoen-veren-staart

Wilde-kalkoen-veren-staart

Witte Zwanenveren en Zwarte kalkoenveren

Witte Zwanenveren en Zwarte kalkoenveren

 

 

 

 

 

 

Symbolische betekenis van veren: snelheid, lichtheid, waarheid, vlucht, vooruitgang, wijsheid, zuiverheid, onschuld, luchthartigheid, verhoogd bewustzijn, verlichting, gebed, goddelijkheid. Veren herinneren je altijd aan je bron en dat je kunt rekenen op bescherming van je Krachtdier, Engel of Gids

Veren op je pad?                                                                                                 In verschillende culturen wordt gedacht dat veren symbolen zijn van hogere gedachten en spirituele vooruitgang. Oude culturen zagen vogels als goddelijke wezens omdat zij schepselen van de hemel zijn en daardoor  dichter bij God staan. Denk daarbij aan de Adelaar die je als een stipje aan de hemel ziet en ineens is hij/zij weg. De adelaar is dan in de spirit wereld, een wereld waar wij mensen niet kunnen komen zolang wij op Aarde rondlopen. De adelaar is de verbinding tussen de wereld waarin wij leven en de bovenwereld, brenger van gebeden en boodschappen. In andere legendes of landen is dit de Condor. Men zegt dat de Adelaar en de Condor samen zullen vliegen. Dit is onlangs in gang gezet en verschillende leiders van indianenstammen van Noord-Amerikaanse stammen en Zuid-Amerikaanse stammen hebben de heilige Pijp gerookt en zich met elkaar verbonden.

Veren vinden kan betekenen dat je op een hoger spiritueel niveau bent aangekomen. Het kan een teken van aanmoediging zijn om door te blijven gaan op dit pad. Het vinden van veren kan ook een teken zijn dat je een lichtere kijk op het leven of een bijzonder situatie zou mogen hebben. Als we veren in onze omgeving zien kan het worden beschouwd als een boodschap dat we mogen veranderen (verlichten), niet alles zo serieus te nemen. Dat we de vreugde in onze situatie proberen te vinden. Het kind in jezelf niet uit het oog te verliezen. Vraag jezelf eens af en sta eens stil op het moment dat je een veer vindt welke boodschap deze veer je brengt en waarom op deze plek en op dit moment?

Staartveren van Haan-kip

Staartveren van Haan-kip

 

Parelhoen-veren

Parelhoen-veren

 

 

 

 

 

 

 

Adelaar: oog voor detail, kracht, verlichting, grensverleggend, brenger van boodschappen,  vrijheid.

Buizerd: Nieuwe kijk op dingen ontwikkelen, dood en wedergeboorte

Duif: brenger van vrede en liefde, zachtheid, en vruchtbaarheid.

Ekster: Occulte kennis, bescherming,geluk, intelligentie.

Havik: concentratie, oplettendheid, scherpe blik, boodschapper, waarheid, kracht.

Kalkoen: Oogst, moed, overvloed, delen, opoffering voor een hoger doel.

Kip: nieuw begin, seksualiteit, zekerheid.

Kraai: Wijsheid, initiatief, Occulte kennis, magie, raad.

Lijster: Begaafdheid, behendigheid, onrust, verstandigheid, stoutmoedig, zang

Merel: Energie van moeder Aarde begrijpen, zang.

Mus: Vertrouwelijk, toelaten van nieuwe liefde.

Pauw: Schoonheid, zelfvertrouwen, trots, arrogantie.

Pauwen staart-veren

Pauwen staart-veren

Veren van Buizerd

Veren van Buizerd

 

 

 

 

 

 

 

Raaf: spiritualiteit, dromen, dualiteit, magie, bestemming, mysterie.

Roodborstje: Vrolijkheid, melancholiek, veiligheid, nieuwsgierig.

Specht: Inzicht, helende liefde, ritme, balans.

Uil: Brenger van dromen, wijsheid, helderziendheid, kennis.

42 gedachten over “Veren en hun betekenis

 1. Uit de lucht dwarrelde uit het niets een veer naar beneden en ik ving hem op .het was de veer van een parelhoen. Kunt u me vertellen waar deze voor staat .vriendelijke groet Sandra

 2. Vanmorgen terwijl ik over een moeilijk probleem liep na te denken las er een zwarte glanzende veer op mijn pad. Ik dacht die is vast voor mij neergelegd.. Als ik hem op de terugweg nog zie neem ik het mee. Eenmaal thuisgekomen heb ik gezocht op zwarte veer, maar ik heb niet echt de betekenis daarvan kunnen achterhalen. Weet jij wat het betekent?

  • Het vinden van zwarte veren kan dit betekenen dat er magie in je leven is of gaat komen. Verder is het de ontwikkeling van je spiritualiteit, je dromen, soms kan het duiden op dualiteit, en het vinden van je bestemming. Zwarte veren: kan ook staan voor bescherming van je engelen op je pad naar wijsheid. Soms is het ook belangrijk als je weet van welke vogel de veer afkomstig is..

 3. Beste Dineke,

  Ik vond deze morgen tijdens mijn ochtendwandeling vier verschillende staartveren van de kip, kraai, merel en de uil ik heb zelf momenteel veel aan mijn I.V.M. werk en het huishouden en het lukt mij daarom niet om nu die verbinding te vinden.
  zou U mij daarin kunnen helpen en mij kunnen vertellen wat dit zou kunnen betekenen?

  M.V.G.
  shaman of the wolf

 4. Dons veertjes zijn de diepere lagen in het verenkleed, misschien tijd om eens naar je eigen diepere lagen te kijken? Wil je die lagen aanraken kijk dan wat je aanspreekt om het proces in werking te zetten.

  Witwyfke

 5. wat prachtig deze uitleg, ik vind altijd veren en neem ze mee, sommige laat ik liggen of zet ze in een spleetje van een boomstam, zodat iemand anders ze kan vinden:-) mooi om te weten, dank je wel

 6. Mijn vriend heeft 3 zwart met witte stippen veren van de bonte specht gevonden. Wij zouden graag willen eten wat dit beteken. Vooral omdat het er drie tegelijk waren.

  • Hallo linda,
   De Specht is emotioneel en gevoelig, kwetsbaar en beschermend, fantasierijk en teder, intuïtief en vergevingsgezind. Soms onderhevig aan stemmingen en zelfmedelijden.
   De specht pikt en pikt en pikt, net zo lang tot er iemand op zijn kloppen reageert. Het is nu tijd om wakker te worden, om te luisteren naar het bericht wat je gebracht wordt.
   Je hebt al meerdere malen een antwoord gekregen op die belangrijke vraag, en nu wordt het tijd er ook naar te handelen. Specht is een spirituele beschermer.
   3 is een heilig getal..staat voor drie eenheid, 3 voudige-godinnen, boven-midden-beneden enzovoort google er maar eens op.

 7. Goeiemorgen. ik kom hier toevallig op uw site terecht. In de vroege morgen werd ik plots wakker door het beeld van een grote gevederde vogel. De veders zagen er nogal verwilderd uit en vertoonden een mengeling van wit en zwart. Deze vogel zag ik met mijn derde oog in een snelle vlucht opstijgen en ergens op springen. Ik vraag mij af wat voor betekenis dit beeld voor mij heeft. Misschien kunt u mij wat verder helpen op mijn zoektocht?
  Met vriendelijke groeten.

  • Hallo Carine,

   Ik vermoed dat je een soort van visioen hebt gehad? Vogels staan voor reizen en vrijheid, misschien ben jij verward?
   Over wat je echt wilt gaan doen of heel graag wilt. Het kan zijn dat het je aan moed ontbreekt vandaar dat de vogel erop springt.
   Omdat je het graag wilt maar niet weet hoe het te pakken? Was er echt een vogel b.v. Ekster en kwam toen dit visioen bij je?

 8. Hoi , ik zou graag willen weten wat het betekend als je een bosje veren vind : de grootste is onder wit met boven zwart en de andere tweede grootste zijn lichtgrijs en dan zitten er nog 3 kleine veertjes aan lichtgrijs

 9. Hallo,

  Met veel interesse heb ik uw artikel gelezen. Toen wij laatst op vakantie waren en op ons strandbedje lagen, dwarrelden er ineens heel veel kleine witte, donsachtige veertjes rond mij. Een aantal daarvan daalden op mijn buik neer. Dit gebeurde allemaal net nadat ik had ontdekt dat ik ongesteld was geworden, terwijl we zo dachten dat ik eindelijk zwanger zou zijn na maanden proberen. Ik was heel verdrietig, maar onmiddellijk voelde ik dat deze veertjes mij iets duidelijk wilden maken. Maar ik kan er zelf niet echt de vinger op leggen. Van welke vogel de veertjes afkomstig waren weet ik ook niet. Ik hoop dat u wellicht suggesties heeft over een eventuele betekenis?

  • Hallo Berdina,

   Welke vogel maakt ook niet uit in dit geval. De boodschap is luister naar je gevoel.
   Wat jij voelt en denkt dat het betekent is meestal ook zo. Geef de moed niet op..
   Misschien zou je een Maansteen om je hals kunnen gaan dragen. Via Google kun je hier
   meer over lezen.

   Witwyfke

 10. Afgelopen tijd merkte ik dat ik weer teveel ging gamen, waarop ik met een ritueel afscheid heb genomen van dit stuk. Het was een erg emotioneel besluit, maar ik voelde dat ik dit moest doen om verder te gaan op mijn nieuwe pad. Daarna voelde ik de behoefte om aarde te geven aan mijn planten in huis. Verzorgen… Ik vond drie keer een veer onderweg naar de winkel. Wit zwarte veren. Op één zit een stip, maar geen idee van welke vogel het is. Gisteren was mijn eerste werkdag op kantoor, waarbij ik met de vraag loop of ik hier moet werken of niet. Precies voor de ingang ligt een egaal zwarte veer. Alsof het er voor mij lag als teken. Ik kom op deze website en zie de zwart/witte hond die ik onlangs heb opgeschreven voor mijn persoonlijke proces. Vandaar dat ik toch de vraag wil stellen hier op deze site. Wat denk jij dat de veren betekenen?
  Warme groet,

  • Hallo Erik,

   Is de veer met de stip klein? Zo ja kijk dan even bij de Specht op Google vind je vast wel de betekenis.
   Veren betekenen altijd dat er een verandering plaatsvind..Zonder foto kan ik ze niet beoordelen.
   Maar op internet kun je goed zoeken als je ze nog hebt..

   Succes
   Witwyfke

 11. Hallo,
  Met veel belangstelling bekijk ik uw site. Ik vind de laatste tijd grote veren van denk ik een buizerd. Elke keer liggen ze op het bospad en lijkt het of ze mij roepen. Ook zie ik regelmatig roofvogels boven mij vliegen of op een paal naar mij staren. Wat kan dit betekenen?

  Liefs Maartje

  • Hallo Maartje,

   Wat een geluksvogel ben je, Buizerd veren zijn echt mooi. Ik zou ze in een zakje leggen
   en een paar weken in de vrieskist doen i.v.m. de luizen die er in zitten daarna kun je er iets moois van maken.

   De betekenis kan zijn: Buizerd bekijkt alles met een scherp oog is doortastend en vraagt je je zintuigen open te stellen en nu te handelen.

   Succes,
   Witwyfke

 12. Vanmorgen lag er voor mijn tuindeur een veer. Van een duif neem ik aan. Ik heb spiritueel gezien een heftige maand achter de rug waarin er heel veel is losgekomen, eindelijk. Toen ik vanmorgen dat veertje zag liggen dacht ik direct die ligt er voor mij. Ik vind anders geen veertjes in de tuin. Ik heb hem meegenomen en ben er blij mee. Kan ik het zien als een onderstreping van mijn verandering? Ik ben nog nog niet helemaal mijn nieuwe ik ……… zo voelt het. Het is alsof ik opnieuw mijn plaats aan het bepalen ben.

  • Hallo Margriet,

   Duif belooft in ieder geval rust en vrede, de duif bezit helende krachten en komt vaak tevoorschijn
   wanneer je oude zorgen, pijn, boosheid of haat met je meedraagt. Duif moedigt je aan om je emotionele
   ballast los te laten en ruimte te maken voor het helingsproces. Het is nu tijd om te vergeven,
   los te laten en vooruit te kijken. Geef jezelf de tijd en ruimte om aan je nieuwe ik te wennen.

   Hartegroet,
   Witwyfke

 13. Vandaag es langs mijn dreef door het bos gewandeld en 2 prachtige veren van de buizerd gevonden . Eén grote en een kleinere . Er wonen 2 koppeltjes buizerds in het bos , ik zie ze bijna elke dag en als ik ze niet zie hoor ik ze door hun hoge toon en langgerekte gepiep . De veren vond ik vlakbij een hele pak veren van een duif , die was wellicht de buizerd zijn /haar lunch vandaag , ze waren vers en nog wat verderop lag nog een hoopje pluimen , die waren van een kraai . Wat is de natuur meedogenloos maar toch mooi …

 14. Hallo,

  toen ik deze morgen mijn deur opendeed lag er een donkere gestipte veer voor mij, ik heb wat opzoekingswerk gedaan. De veer zou van een parelhoen zijn.
  Welke beteknis zou dit hebben?

 15. Onze trouwe vriend Laika, van bijna 16,5 jaar, hebben we vorige week laten inslapen. Voor hem t beste zo, voor mij heel moeilijk.
  Vandaag terwijl ik de was aan t ophangen was, lag er opeens een bruine veer in t gras, waar hij vaak liep.
  Heeft dit een betekenis?

  • Het is moeilijk als je een trouwe vriend na zo’n lange tijd moet laten gaan. Verstandelijk weet je dat je voor hem het beste hebt gedaan maar je hart dat doet zeer. Veren zijn altijd een boodschap v.d. Engelen/spirits..

   Bruine veren: aarding, stabiliteit, respect, positiviteit, balans tussen psyché en spiritualiteit.

   Sterkte. licht en liefde
   Witwyfke

  • Simone,

   Fazant staat voor vruchtbaarheid, seksualiteit, vruchtbare gedachten. Vruchtbaarheid kan alles zijn.
   Spirituele groei of andere groei, creativiteit, iets in de relationele sfeer e.d.
   Een vrouwtje is dat je meer in je vrouwelijke kracht, liefde en zachtheid mag komen.

   Witwyfke

 16. Hallo Dineke,
  Ik was in de tuin bezig en zag een heel
  klein lichtgrijs veertje liggen.
  Daarna ging ik verder met mijn bezigheden en deed even me ogen dicht en ineens lag er een grote zwarte veer voor me op de grond.
  Aan de ene kant is die zwart en aan de andere kant van de veer als de zon erop schijnt geeft het hele mooie kleuren
  Groen,, en loopt over in paars
  Wat betekent deze veer?

  • Hallo Irma,

   Het kan zijn dat je een veer hebt gevonden van een Ekster. Het is moeilijk zonder foto maar dit lijkt me het geval. Die zijn vaak zwaart overlopend naar groen/blauw. Ze zijn rond deze tijd van het jaar vaak in onze tuinen aanwezig. Je kunt ook zoeken via Google wat de betekenis van deze veer voor jou kan zijn. Ekster staat voor intelligentie, occulte kennis, bescherming en geluk. Ze zijn een beetje brutaal dat is deel van hun overlevingstactiek.

   Dineke (Witwyfke)

 17. Vandaag door een vriendin een heel klein veertje gevonden op de golfbaan. Zij dacht gelijk aan mij omdat ik veren iets heel speciaals toedicht. Zij bracht het voor mij mee. Het veertje is heel klein wit met wat grijs.. ik vermoed een vink? Ze zei toen ze het opraapte dat het nog een blauwige glans had, maar die is nu weg. Ben benieuwd wat jouw reactie hierop is. Ben er heel blij mee. Deze vrouw is 87 en pas op mijn pad gekomen. We hebben een heel mooie band samen. Ik ben 70.

  • Hallo Elly,

   Welk veertje het is weet ik zo niet. Veren herkennen is een vak apart en zelfs vanaf een foto valt het niet mee.
   Als je weet welke vogeltjes er veel op die plek rondvliegen kun je het wellicht een beetje raden.
   Niet alles wat je vind hoeft iets te betekenen. Soms is het een teken van de gene zijde, in ieder geval
   betekent het vaak dat er een verandering op komst is. Geniet van jullie mooie band en geniet van het leven.

   Witwyfke

 18. Ik heb gisteren een aantal mooie veren van een parelhoen gevonden. Prachtig al die witte stipjes!
  Maar ik vroeg me af welke betekenis de veren van deze vogel hebben. Ik kwam zijn/haar naam niet tegen in je lijstje op deze site.
  Kun je me gereder helpen?

 19. Klein donker veertje met 2 rijen witte stipjes gevonden, ik vermoed specht.
  Daar, waar ik na lange tijd weer eens in het bos te zijn, riep,.. Waarom voel ik me zo agressief.
  Helende liefde? Ja hopelijk binnenkort 🙂
  Lieds Sylvia, Eindhoven

  • Hallo Sylvia,

   Mooi hoe Specht je laat zien waar er nog werk aan de winkel is. Specht is emotioneel en gevoelig, kwetsbaar en beschermend, fantasierijk en teder, intuïtief en vergevingsgezind. Soms onderhevig aan stemmingen en zelfmedelijden. De specht pikt, pikt en pikt. Net zo lang tot er iemand op zijn kloppen reageert. Het is nu tijd om wakker te worden, om te luisteren naar het bericht wat je gebracht wordt. Je hebt al meerdere malen een antwoord gekregen op die belangrijke vraag, en nu wordt het tijd er ook naar te handelen. Luister naar je hart en volg het.

   Witwyfke

 20. Hallo,

  Ook ik heb een vraag, ik heb een aantal weken geleden het pelgrimspad bewandeld. Ik liep 9 dagen door mooi Limburg en was alleen. De eerste 7 dagen kwam er steeds een buizerd op mijn pad. op allerlei manieren,hij vloog me roepend voorbij, vanuit de lucht of voor mij uit. de 6de dag vloog hij 5 maal van paal tot paal voor mij uit. De laatste dag cirkelde er 2 hoog in de lucht en werden aangevallen door kleinere vogels tot zij verdwenen. In mijn droom zou de buizerd een veer laten vallen , dit gebeurde helaas niet. Nu vond ik gisteren een veer waarvan ik strek vermoed van een buizerd, maar ben er niet helemaal zeker van.
  wat verteld de buizerd mij, weet U dat?

  Thea

  • Hallo Thea,

   Buizerd vraagt je te overzien. Met zijn scherpe blik vraagt ie van jou om naar je situtie te kijken ben je trouw aan jezelf? Door de aanval van de kleinere vogels wordt hij in zijn vrijheid beperkt. Kun jij vliegen als de Buizerd?

   Liefs,
   Witwyfke

 21. Hallo,

  Ik vind nu 3 dagen achter elkaar een grijze duif veer op verschillende plekken en van verschillende grote.
  Ik kan niet zeggen dat ik aan iets aan het denken was…
  Wel is recent mijn zwager overleden en heb ik constante zorg van/voor mijn schoonouders in deze rotte corona tijd.
  Wat zou dit kunnen betekenen?

  Met vriendelijke groet,

  Roos

  • Hallo Roos,
   Het getal 3 betekent ook dat iets versterkt wordt. Als iets driemaal of in drieën gebeurt, is er iets bijzonders aan de hand.
   Duif staat symbool voor Vrede, liefde, vruchtbaarheid en begrip van zachtheid.
   Sterkte met alles
   Liefs, Dineke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.