De Zweethut

Think only about what is spiritual.  Empty your mind.

Archie Fire Lame Deer, Lakota

In het zweethut ritueel staat de hut symbool voor de baarmoeder. De hut is opgebouwd uit gebogen wilgentakken, met daar overheen wollen dekens. Als de deur gesloten is, is het aardedonker in de hut. Voor de ingang van de hut ligt op enkele passen de vuurplaats waar de stenen (grootouders) worden verhit. De geest van de zon komt in de vuurplaats. De zweethut (Inipi) is een reinigingsritueel, het reinigt en geneest niet alleen het lichaam, maar zuivert en verheldert ook de geest. Tijdens het ritueel worden wij beproefd, we kunnen ons uithoudingsvermogen, kracht en moed tonen. Bovendien vernieuwen wij hier onze band met de kosmos en Great Spirit/God. Als zodanig is de zweethut een heilige plaats. De zweethut ceremonie is al heel oud en bekend in verschillende culturen.

Vuur

De geest van de aarde komt in de vuurkuil in het midden van de hut. In deze kuil komen de stenen te liggen. De vuurmensen verbinden het vuur met de hut via het pad er tussen in. In de hut worden de elementen lucht, vuur, water en aarde samengebracht. In de hut voert de watergieter de rituelen uit en giet water over de stenen. Door in de zweethut ceremonie te werken met de symboliek van het Groot Mysterie, Great Spirit (Vader Zon), Moeder Aarde en de krachten van de 4 windrichtingen, ga je de betekenis ervan beleven en kun je inzicht krijgen in je levensvragen. In deze hutten wordt vooral de nadruk gelegd op het gebed, zingen, verhalen, humor, ervaringen en diepere gevoelens delen. Ook zullen er momenten van stilte zijn, waarbij je je in jezelf kunt terugtrekken. De watergieter (leider) van de ceremonie voelt aan wat er in de hut nodig is omdat zij/hij in verbinding staat met Spirit. Daarom is geen hut gelijk, het ligt ook aan de groep deelnemers hoe e.e.a. verloopt. Je bent hier voor jezelf en daardoor ook voor alle anderen. Verbinding, er voor elkaar zijn, elkaar helpen, of erdoor slepen gaat in deze vorm heel natuurlijk en ontstaan er pure en prachtige momenten. In deze hutten wordt meestal veel water gegoten, de hitte kan daardoor intens zijn, maar juist dit kan je helpen bij het focussen op datgene wat je beoogt. We bidden voor het welzijn van mens, dier, bomen, planten e.d. Het is de bedoeling dat je alle 4 ronden uitzit en er niet tussen door uit gaat. Dit om de energie en focus van de ceremonie vast te houden. Natuurlijk mag je eruit als het echt niet meer lukt, bedenk wel waarom je er naar toe bent gegaan, wat je intentie is.

Vanuit onze achtergrond de traditionele leer gaan we uit respect voor onze Grootouders (stenen) bedekt de hut in dit maakt het ook voor iedereen laagdrempelig en toegankelijk. Het heeft dus niets met preutsheid of oordeel te maken.

Om de kosten te dekken vragen wij een passende donatie om de ceremonie en anderen mogelijk te maken. Hiervan kopen we hout, stenen, kruiden, dekens, eten, stof voor tabakszakjes, locatie kosten, maaltijden, worden de vuurmensen betaald en donaties aan goede doelen. Kinderen tot 14 jaar kunnen gratis mee de hut in en (1 per gezin) tot 18 jaar doneren ze de helft  (1 per gezin) en altijd in overleg. Zijn er meer kinderen dan kijken we of we een korte kinderzweethut doen.

Omdat wij geen winstoogmerk hebben mag geld nooit een belemmering zijn om deel te nemen. Overleg  met ons is mogelijk maar vraag jezelf wel af wat de ceremonie je waard is en meer nog wat is deze investering in jezelf je waard is? Het is belangrijk dat het stroomt, we dragen met elkaar de ceremonie maar en de uitwisseling hoort in balans te zijn. Bij afmelden rekenen we 25 euro voor reservering van je plek. Bij afmelden 2 dagen van tevoren af berekenen we het gehele bedrag voor inmiddels gemaakte kosten.

Moonvrouwen (dit zijn vrouwen en meisjes die menstrueren) nemen een speciale plaats in. Zij gaan niet mee in de Lakota zweethut omdat zij volgens de traditie al in een reinigingsproces zitten (de menstruatie). Let wel, dit geld alleen voor deelname aan een traditionele hut. Door de zweethut in te gaan zou de reiniging te krachtig worden, wat ook zijn weerslag op de andere deelnemers zou kunnen hebben. Voor de moonvrouwen is er een aparte  kleine Tipi en krijgen ze ook hete stenen uit het vuur. Bij andere ceremonies kunnen zij zelf er zelf voor kiezen of ze de Moon-hut ingaan. Als er niet meer moonvrouwen zijn of ze willen graag een andere vrouw uitnodigen dat kan dit. Deze vrouwen hoeven daarvoor niet in de moon te zijn. De moon-hut is een ceremoniële plek dicht bij de zweethut. Het kan een plek zijn waar vrouwen samen komen om verhalen te delen. Of om samen te bidden, te mediteren en zo de energie ondersteunen voor de mensen in de zweethut. Om deze vrouwen in alle rust en ontspanning gefocust te kunnen laten blijven op hun verbinding met Great Spirit – Moeder Aarde- de zweethut en elkaar, worden de moonvrouwen vertroetelt en verzorgt door andere vrouwen e.o. de vuurmensen. Dit gefocust zijn vormt een zeer belangrijke bijdrage aan de totale energie, zowel in als rond de zweethut en we zijn de vrouwen die deze taak op zich willen nemen dan ook heel erg dankbaar. Daarom zijn er ook geen kinderen aanwezig in de moon-hut, het is een plek waar Zij zelf centraal staan. Er kan gezongen worden en zachtjes getrommeld en er wordt geen water over de stenen gegoten omdat de hitte die een moonvrouw in zich draagt al intens genoeg is qua energie. Ze gaat net als wij gekleed de hut in, al zal in de moon-hut wel een opening open blijven. Bij iedere ronde komt eerst een steen/stenen in de moon-hut. Er zullen indien nodig dekens e.o. vachten liggen zodat je het behaaglijk warm hebt. Het kan voor de vrouw enorm helend zijn om zo haar moon – maantijd te vieren. Ook al gaan we niet samen dezelfde hut in, we zijn wel met elkaar in ceremonie, in verbinding. Onderschat niet de kracht van een moon-hut, deze energie is bijzonder. Voor ons is het een eer als er Moon vrouwen komen. 

Mitakuye Oyasin( we are all related, voor al mijn verwanten.)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.