De Zweethut

Think only about what is spiritual.  Empty your mind.

Archie Fire Lame Deer, Lakota

De zweethut in juni

 

 

 

 

 

 

In het zweethut ritueel staat de hut symbool voor de baarmoeder. De hut is opgebouwd uit gebogen wilgentakken, met daar overheen wollen dekens. Als de deur gesloten is, is het aardedonker in de hut. Voor de ingang van de hut ligt op enkele passen de vuurplaats waar de stenen (grootouders) worden verhit. De geest van de zon komt in de vuurplaats. De zweethut (Inipi) is een reinigingsritueel, het reinigt en geneest niet alleen het lichaam, maar zuivert en verheldert ook de geest. Tijdens het ritueel worden wij beproefd, we kunnen ons uithoudingsvermogen, kracht en moed tonen. Bovendien vernieuwen wij hier onze band met de kosmos en Great Spirit/God. Als zodanig is de zweethut een heilige plaats. De zweethutceremonie bestaat al heel lang in verschillende   culturen.

Vuur

De geest van de aarde komt in de vuurkuil in het midden van de hut. In deze kuil komen de stenen te liggen. De vuurmensen verbinden het vuur met de hut via het pad er tussen in. In de hut worden de elementen lucht, vuur, water en aarde samengebracht. In de hut voert de watergieter de rituelen uit en giet water over de stenen. Door in de zweethut ceremonie te werken met de symboliek van het Groot Mysterie, Great Spirit (Vader Zon), Moeder Aarde en de krachten van de 4 windrichtingen, ga je de betekenis ervan beleven en kun je inzicht krijgen in je levensvragen. In deze hutten wordt vooral de nadruk gelegd op het gebed, zingen, verhalen, humor, ervaringen en diepere gevoelens delen. Ook zullen er momenten van stilte zijn, waarbij je je in jezelf kunt terugtrekken. De watergieter (leider) van de ceremonie voelt aan wat er in de hut nodig is omdat zij/hij in verbinding staat met Spirit. Daarom is geen een hut gelijk,het ligt ook aan de groep deelnemers hoe e.e.a. verloopt. Je bent hier voor jezelf en daardoor ook voor alle anderen. Verbinding, er voor elkaar zijn, elkaar helpen, of erdoor slepen gaat in deze vorm heel natuurlijk en ontstaan er pure en prachtige momenten. In deze hutten wordt meestal veel water gegoten, de hitte kan daardoor intens zijn, maar juist dit kan je helpen bij het focussen op datgene wat je beoogt. We bidden voor het welzijn van mens, dier, bomen, planten e.d. Het is de bedoeling dat je alle 4 ronden uitzit en niet tussen door eruit gaat. Dit om de energie en focus van de ceremonie vast te houden. Natuurlijk mag je eruit als het echt niet meer lukt, bedenk wel waarom je er naar toe bent gegaan, wat je intentie is.

De zweethut ceremonie kost niets, de donatie die we vragen is om deze ceremonie en anderen mogelijk te maken. Hiervan kopen we hout, stenen, kruiden, dekens, eten, stof voor tabakszakjes, locatiekosten, maaltijden en we geven donaties aan goede doelen. Geld mag daarom nooit een belemmering zijn om deel te, samen dragen we deze ceremonie.

Mitakuye Oyasin( we are all related, voor al mijn verwanten.) 

Foto: Lineke Breukel

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.