Think only about what is spiritual, empty your mind.
Archie Fire Lame Deer, Lakota (1935 – 2001)
In het zweethut ritueel staat de hut symbool voor de baarmoeder. De hut is opgebouwd uit gebogen wilgentakken, met daar overheen wollen dekens. Als de deur gesloten is, is het aardedonker in de hut. Voor de ingang van de hut ligt op enkele passen de vuurplaats waar de stenen (grootouders) worden verhit. De geest van de zon komt in de vuurplaats. De zweethut (Inipi) is een reinigingsritueel, het reinigt en geneest niet alleen het lichaam, maar zuivert en verheldert ook de geest. Tijdens het ritueel worden wij beproefd, we kunnen ons uithoudingsvermogen, kracht en moed tonen. Bovendien vernieuwen wij hier onze band met de kosmos en Great Spirit/God. Als zodanig is de zweethut een heilige plaats. De zweethut ceremonie is al heel oud en bekend in verschillende culturen.
De geest van de aarde komt in de vuurkuil in het midden van de hut. In deze kuil komen de stenen te liggen. De vuurmensen verbinden het vuur met de hut via het pad er tussen in. In de hut worden de elementen lucht, vuur, water en aarde samengebracht. In de hut voert de watergieter/ceremonieleider de rituelen uit en giet darbij water over de stenen. Door in de zweethut ceremonie te werken met de symboliek van het Groot Mysterie, Great Spirit (Vader Zon), Moeder Aarde en de krachten van de 4 windrichtingen, ga je de betekenis ervan beleven en kun je inzicht krijgen in je levensvragen. In deze hutten wordt vooral de nadruk gelegd op het gebed, zingen, verhalen, humor, ervaringen en diepere gevoelens delen. Ook zullen er momenten van stilte zijn, waarbij je je in jezelf kunt terugtrekken. De watergieter (leider) van de ceremonie voelt aan wat er in de hut nodig is omdat zij/hij in verbinding staat met Spirit. Daarom is geen hut gelijk, het ligt ook aan de groep deelnemers hoe e.e.a. verloopt. Je bent hier om te bidden voor het grote geheel waar ook jij deel van uit maakt er is geen JIJ maar een ONS. In de hut bid je voor je geliefden en voor hen die het nodig hebben. verbinden, er voor elkaar zijn, elkaar helpen, erdoor slepen gaat in deze vorm heel natuurlijk en daardoor ontstaan er pure, zuivere, intens prachtige en krachtige momenten. In deze hutten wordt meestal veel water gegoten, de hitte kan daardoor intens zijn, maar juist dit kan je helpen om te focussen op datgene wat je beoogt. We bidden voor het welzijn van de natuur, dieren, bomen, planten, water, lucht, mensen e.d. Het is de bedoeling dat je alle 4 ronden uitzit en er niet tussen door uit gaat, dit om de energie en focus van de ceremonie vast te houden. Natuurlijk mag je eruit als het echt niet meer lukt maar bedenk wel waarom je er naar toe bent gegaan, wat je intentie is. We zijn snel geneigd als het iets moeilijk wordt om weg te lopen i.p.v. aan te kijken wat ons dwarszit en tegenhoud.
Vanuit onze achtergrond de traditionele leer gaan we uit respect voor onze Grootouders (stenen) bedekt de hut in. Dit maakt het ook laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen. Het heeft dus niets met schaamte, preutsheid of oordeel te maken.
Om de kosten te dekken vragen wij een passende donatie. Van de donaties betalen we alles om de ceremonie ook in de toekomst te kunnen geven en gaan er schenkingen naar vele Native indian projecten. Omdat wij geen winstoogmerk hebben mag geld geen belemmering zijn om deel te nemen. Overleg met ons hierover is mogelijk. Vraag jezelf wel af wat een ceremonie je waard is. Het is belangrijk dat het in balans is en dat het stroomt, we dragen met elkaar de ceremonie. In onze cultuur denkt me vaak dat de zweethut ingaan belangrijk is. Niets is minder waar, Iedereen die aan een de ceremonie meedoet heeft een taak. Wij dragen de ceremonie met elkaar voor het grote geheel, voor je familie, je kinderen, partners, vrienden en al dat belangrijk is. In onze cultuur denkt me vaak dat de zweethut ingaan belangrijk is. Daarom is ook de donatie voor iedereen gelijk of je de hut ingaat, aan het vuur staat of als Moon-vrouw aanwezig bent. Als je het vuur hoeden alleen maar als zwaar werken ziet waar je dan ook nog voor moet betalen begrijp je de ceremonie en het grote geheel hiervan niet. Alles wat tijdens deze ceremonies gebeurt en plaatsvind komt ten goede van het grote collectief…
Moonvrouwen (dit zijn vrouwen en meisjes die menstrueren) nemen een speciale plaats in. Zij gaan niet mee in de Lakota zweethut omdat zij volgens de traditie al in een reinigingsproces zitten (de menstruatie). Let wel, dit geld bij ons alleen voor deelname aan een traditionele hut. Door de zweethut in te gaan zou de energie te krachtig worden, de creatie kracht van de Moonvrouw is zo sterk dat het alle andere overstijgt. De ceremonieleiders voelen als het ware hun kracht wegvloeien en die hebben ze hard nodig om de ceremonie goed te begeleiden. Het kan zelfs zijn weerslag op de andere deelnemers hebben.
Wij hebben voor de Moonvrouwen een aparte kleine Tipi zo kun je toch deelnemen. Hier ben je sterk verbonden met de ceremonie op je eigen heerlijke warme plek en heb je alle rust en stilte om diep naar binnen te keren om je te verbinden met je Moontijd. Deze verbinding is heel belangrijk en niet minder dan in de Zweethut zitten waar het dan wellicht erg zwaar voor je kan worden. In de Moonhut krijg je ook hete stenen uit het vuur, het is een plek waar je heerlijk kunt ontspannen, tijd aan jezelf mag besteden en kunt rusten. Bij andere ceremonies kunnen Moon-vrouwen zelf er voor kiezen of ze de Moon-hut ingaan. De Moon-hut is een ceremoniële plek dicht bij de zweethut. Het is een plek waar vrouwen samen komen om verhalen te delen, te bidden of te mediteren. Om deze vrouwen in alle rust en ontspanning gefocust te kunnen laten blijven op hun verbinding met hun Moon-tijd, Great Spirit, Moeder Aarde en de Zweethut. Zij worden vertroetelt en verzorgt door andere vrouwen e.o. de vuurmensen. Dit gefocust zijn vormt een zeer belangrijke bijdrage aan de totale energie, zowel in als rond de zweethut en we zijn de vrouwen die deze taak op zich willen nemen dan ook heel erg dankbaar. Daarom zijn er ook geen kinderen bij hen aanwezig in de Moon-hut, het is een plek waar ZIJ zelf centraal staat. Er wordt geen water over de stenen gegoten omdat de hitte die een Moonvrouw in zich draagt al intens genoeg is. Ze gaat net als wij gekleed de hut in en er zal in de Moon-hut een opening open blijven. Bij iedere ronde gaat de eerste steen in de Moon-hut en er zullen indien nodig dekens e.o. vachten liggen zodat het behaaglijk warm is. Het kan voor de vrouw enorm helend zijn om zo haar Moon – Maantijd te eren en te vieren. Ook al gaan we niet samen dezelfde hut in, we zijn wel met elkaar in verbinding. Onderschat niet de kracht van een Moon-hut, deze energie is zo bijzonder. Helaas hebben we als vrouwen in de huidige maatschappij geen plek of meer waar we onze Moon-tijd kunnen eren en tijd voor onszelf hebben. Daarom eren wij deze mooie ceremonie en bieden dit ook aan. Het is een eer als er Moon-vrouwen bij zijn.
Mitakuye Oyasin( we are all related, voor al mijn verwanten.)