Wat is een zweethut(inipi)

DE ZWEETHUT
Adelaar
Overal waar er vier seizoenen zijn op de aarde, zijn van oudsher ook rituelen waarbij mensen samen komen om te bidden en zich te reinigen rondom hete stenen. In Europa zien we dit terug bij bv de oorspronkelijke finse sauna en bij de Sami. In Ierland zijn een aantal jaren geleden bij opgravingen resten gevonden van zweethutten zoals die door de Noord Amerikaanse Sioux indianen ook worden gebouwd. Deze opgravingen dateren uit een periode van meer als 10.000 jaar geleden. In de jaren 80 van de vorige eeuw is de zweethut opnieuw teruggekeerd op het Europese grondgebied. Sinds die tijd worden er overal zweethutceremonies gehouden. De zweethutceremonie zoals wij die doen zou je kunnen typeren als traditioneel. Dit houd in dat wij het doen zoals het ons geleerd is door wijlen Archie Fire Lame Deer en daarna zijn zoon John. Uiteraard zijn wij geen Lakota indianen en streven wij dit ook niet na, maar de ceremonie wordt gegeven zoals dat in hun lijn al vele generaties het geval is. De ceremonie zoals wij die geven is een reinigingsceremonie voor Lichaam, geest en ziel. Dit in tegensteling tot bv de sauna waar meestal alleen een fysieke reiniging plaatsvind. De ceremonie is een viering van het leven en de zweethut is de plek waar we in het tijdloze nu plaats nemen en ons dagelijks zelf even wat minder op de voorgrond zetten. Vandaar de uitdrukking Indian Time; het besef van tijd en ruimte vervaagt. We verbinden ons met Al Wat Is en vanuit deze verbinding zullen we de kracht van dankbaarheid ervaren. Daar naast zullen we aan de Schepping steun en hulp vragen voor hen die het nodig hebben en voor dat wat om heling vraagt. Vrouwen in de Moontime (menstruatie) kunnen niet deelnemen aan de ceremonie. Dit heeft niks te maken met onrein zijn of iets van die strekking. Integendeel; de vrouw in de Moontime wordt gezien als heilig. Van oudsher was de Moontime de tijd om zich even los te maken van de zorg voor het gezin en het huis omdat dat altijd doorgaat. Vrouwen trokken zich samen terug om naar binnen te gaan, te “mediteren”, samen te zijn etc. De menstruatie op zich is een reiniging in het lichaam. Dit lijkt dus heel erg op hoe de zweethut is. Daar de energie tijdens de Moontime veel sterker is dan normaal zou het in de zweethut gaan dubbelop en daardoor niet gewenst zijn. Niet voor zichzelf maar ook niet voor anderen. Oorspronkelijk was de zweethut ook alleen voor mannen bedoeld. Aangezien de meeste vrouwen het contact met Moontime verloren zijn gaan ze dus ook in de zweethut, behalve zoals gezegd tijdens de Moontime. Om deze vrouwen toch mee te laten doen hebben we voor hen een speciale Moonlodge. Zodat ze toch verbonden zijn met de ceremonie.We gaan gekleed te zweethut in, dat wil zeggen vrouwen in shirt / shorts/jurk of omslagdoek. Niet omdat we preuts zijn maar de nadruk moet liggen op het respect voor de ceremonie en niet op andere zaken. Daarnaast is naakt de hut in gaan voor sommigen ook drempelverhogend en dat willen we niet.

Hut van het stenenvolk

De hut van het stenenvolk is een lage koepelvormige hut van wilgentwijgen waar in het midden, in de aarde, een put is uitgegraven.
Roodgloeiende stenen worden vanuit een ceremonieel vuur de hut ingedragen en in de put gelegd. Terwijl de mensen vanuit hun hart bidden en zingen, wordt er water over de stenen gegoten. Deze reinigings-ceremonie, is een ceremonie die door mensen van deze aarde al duizenden jaren gebruikt wordt voor heling, spirituele groei en reiniging. Net zoals de hitte van de zon en de vochtigheid van de aarde samen de wolken en de regen vormen om alles wat leeft te voeden, zo worden in de hut de hitte van de stenen en water bij elkaar gebracht om ons van binnen te voeden en te reinigen. Door de hitte van het vuur, dat getransformeerd wordt in de stoom van de hut, voorkomt de ceremonie veel voorkomende ziektes. De hut van het stenenvolk bevordert de genezing van de geest en de ziel en onderwijst ons in wat we vergeten zijn over spiritualiteit. Zij leren ons in verbinding te gaan met onszelf en de natuur. Dat alles een is en dat wij zelf deze verbinding weer zullen moeten aangaan om heel te worden.
Zweethut bouwen
Mitakuye Oyasin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.